Ranking Dieta wegańska
1 miejsce: catering
2 miejsce: catering
Dieta wegańska - co jedzą weganie?
Czym jest weganizm? Masą bezcelowych wyrzeczeń, czy walką w słusznej sprawie i zdrowym sposobem na długie życie?
To najbardziej radykalna odmiana wegetarianizmu, idealna dla osób, które są zdecydowane i wiedzą czego chcą, niemniej jednak warto spróbować czy ten sposób żywienia nam odpowiada, bo przecież zawsze można przejść na mniej jej mniej wymagający wariant.
Weganizm, jest to znacznie niż dieta, to cały styl życia, którego założeniem jest sprzeciw wobec wykorzystywaniu zwierząt przez człowieka, za które uważa się między innymi spożywanie produktów odzwierzęcych: mięsa, mleka, a nawet modu dlatego weganie czerpią słodycz życia z fig i daktyli.
Czym jest weganizm? Dieta i styl życia wegan.
Na czym polega dieta wegańska? Bazuje przede wszystkim na pokarmach roślinnych, co oznacza, że oprócz warzyw i owoców weganie chętnie sięgają po nasiona i orzechy, oraz produkty zbożowe.
Dieta ta zabrania spożywania wszystkich produktów odzwierzęcych, czyli poza mięsem, rybami,owocami morza, odrzuca nabiał, jaja oraz miód. Początkujący weganie powinni przyzwyczaić się do czytania ulotek, ponieważ przetworzona żywność zawiera niekiedy dodatki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, czego przykładem jest żelatyna. Weganizm jest nie tylko dietą, podporządkowany jest mu cały styl życia – weganie nie kupują futer, nie noszą dodatków wykonanych ze skór, a także sięgają po wegańskie kosmetyki nie zawierające mleczka pszczelego, czy protein mleka.
Co jeść na diecie wegańskiej? Pozna dozwolone i zakazane produkty
Z uwagi na restrykcyjny charakter wegańskiej diety, jadłospis powinien być ułożony, tak aby nie dopuścić do niedoborów istotnych dla organizmu, składników odżywczych.Należy zatem poszukać ich źródeł w dozwolonych produktach, co nie jest prostą sprawą zwłaszcza w przypadku żelaza, którego najlepiej przyswajalną formę można znaleźć w mięsie.
Odpowiednio zbilansowana kuchnia wegańska może, być zarówno smaczna jak i zdrowa, mimo że lista zakazanych produktów jest dość obszerna, to czerpiąc z bogactwa roślinnego można przyrządzić wiele smacznych dań.
Dozwolonymi oraz zalecanymi produktami, z których weganie mogą czerpać wartościowe składniki są wszystkie owoce i warzywa. Weganie chętnie sięgają po orzechy i nasiona, jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów takich jak wapń, dzięki czemu mogą uzupełniać jego niedobory po wykluczeniu z diety mleka. Bogate są również w potas, fosfor i magnez, witaminy z grupy B i wt E, oraz białko, węglowodany i błonnik. Innym docenianym przez wegan źródłem białka są rośliny strączkowe.
Co jeść na diecie wegańskiej i jak powinien wyglądać odpowiednio zaplanowany jadłospis weganina? Komponowanie menu wegańskiego to przede wszystkim sztuka znajdowania zamienników, które pomogą urozmaicić posiłki oraz znaleźć źródło kluczowych składników odżywczych eliminując mięso. W kuchni wegańskiej dąży się również do uzyskania konsystencji spotykanych w tradycyjnym sposobie żywienia, bez wykorzystania składników odzwierzęcych. Dlatego weganie mogą cieszyć się mlekiem roślinnym pozyskiwanym z ryżu, owsa lub migdałów, jogurty na ich bazie czy alternatywą dla mięsa jaką jest tofu, które można przyrządzać podobnie jak mięso, a nawet zrobić z niego wegańską jajecznicę.
Zróżnicowany jadłospis jest kluczem do sukcesu. Warto polubić owsiankę i doświadczyć na własnej skórze jej pro zdrowotnych właściwości. Jej walory smakowe doskonale uzupełnia dodatek mleka roślinnego, orzechy i owoce. Na bazie napojów roślinnych przygotowywane są również koktajle owocowe, świetnie zaspokajające apetyt na słodycze. Jako dania obiadowe idealnie sprawdzą się pełnoziarniste makarony, kasze, sałatki oraz doskonale zstępujące mięso tofu.
Jak działa dieta wegańska - poznaj wady i zalety weganizmu
Choć dieta wegańska jest ciąż kontrowersyjnym tematem, to nie można przemilczeć jej korzystnego wpływu na zdrowie. Pierwszym widocznym efektem jest utrata wagi, dzięki niskiej kaloryczności tej diety oraz bogatej zawartości błonnika dostarczanej codziennie w rozmaitych produktach. Oprócz tego błonnik, w towarzystwie przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczy doskonale dba o kondycję układu sercowo – naczyniowego, zmniejszając ryzyko chorób serca a także obniżając pozom cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych weganie pokrywają zapotrzebowanie na kluczowe dla zdrowia składniki. Odpowiednio skomponowana dieta wegańska dostarcza żelaza, zdrowe tłuszcze i białko roślinne,wapń oraz witaminy.
Z jednej strony wykluczenie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego może wpłynąć pozytywnie na stan zdrowia, a z drugiej może skutkować w najgorszym przypadku niedożywieniem lub niedoborami kluczowych składników, jeżeli codzienne posiłki nie dostarczają odpowiedniej ilości witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych.
Wady diety wegańskiej to ryzyko niedoborów składników, a także jej wymagający charakter. Wymaga ogromnego wysiłku, zdolności organizacyjnych i wiedzy, a co za tym idzie czasu aby zaplanować dzienne wyżywienie tak, aby zapewnić organizmowi wszelkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Źle rozplanowana wartość kaloryczna, czy składniki odżywcze mogą doprowadzić do niedoborów skutkujących niedożywieniem i prowadzić do rozwoju chorób. Ze względu na eliminacyjny charakter diety wegańskiej ciężko jest zadbać samodzielnie o codzienne źródła składników, takich jak żelazo, witamina B12, jod,wapń i omega – 3, dlatego czasami konieczna jest suplementacja. W rozwiązaniu problemu niewłaściwie skomponowanej diety może pomóc catering wegański.