Ranking Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa - wszystko, co musisz o niej wiedzieć.

Co to jest dieta bez glutenowa? Zasady diety wydają się proste, wystarczy bowiem zrezygnować z produktów zawierających gluten. Zastosowanie jej w praktyce natomiast może przysparzać nieco trudności.

Komu dieta bezglutenowa pomoże poprawić samopoczucie? Osobom, chorym na celiakię, która jest chorobą trzewnej, zalecana jest dieta bezglutenowa, jako stały element życia. Stosują ją również osoby z alergią na gluten. Objawami nietolerancji glutenu są m.in się problemy skórne, najczęściej pojawia się zapalenie skóry, pokrzywka, wypryski. Mogą wystąpić bóle kostne i bóle mięśni oraz ogólne złe samopoczucie czy przewlekłe zmęczenie.

U osób, u których nie zdiagnozowano celiakii, dietę można  przeprowadzić dwuetapowo. W pierwszej kolejności należy odstawić gluten, a następie stopniowo ponownie włączać go do diety obserwują reakcję organizmu.

Co jeść na diecie bezglutenowej? Produkty dozwolone i zakazane.

Bezglutenowa dieta wyklucza spożywanie zbóż  takich jak pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Należy wykluczyć z menu, także wszystkie produkty zawierające dodatek tych zbóż. Należy zachować szczególną ostrożność w przypadku słodyczy, ponieważ dodatki wykorzystane do ich produkcji mogą zawierać gluten. Składnikiem, który jest niedozwolony dla bezglutenowców jest zwykły proszek do pieczenia oraz słód jęczmienny.Miłośnicy łakoci powinni sięgać jedynie po bezglutenową alternatywę ciastek,lodów budyni czy innych deserów. 

Szczególnie zalecane są produkty naturalnie bezglutenowe do których zaliczają się ryż, proso, tapioka,kukurydza, gryka, amarantus, maniok. Produktami wolnymi od glutenu są również ziemniaki, soja, rośliny strączkowe,jaja warzywa, owoce i orzechy.

Dozwolona na tej diecie są również produkty, które zostały przetworzone w taki sposób, aby wartość glutenu nie przekroczyła 20 mg na kg. Takie produkty uważane są za bezglutenowe i mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu. Dozwolonymi dodatkami do żywności jest guma guar, pektyna, syrop klonowy czy mączka chleba świętojańskiego, skrobia modyfikowana. Mając świadomość czego nie można jeść na tej diecie, pomoże dokonywać bezbłędnych wyborów.

Co jeść na diecie bezglutenowej, żeby sobie nie zaszkodzić? Osoby wrażliwe na gluten mogą bez obaw spożywać płatki ryżowe, popcorn oraz makarony, kasze i mąki  wyprodukowane ze zbóż naturalnie bezglutenowych. Warto pamiętać, że najbezpieczniejszym wyborem będą produkty,których opakowanie zostało opisane jako bezglutenowe, w przeciwnym razie nawet produkty wyprodukowane z naturalnie bezglutenowych zbóż mogą zawierać śladowe ilości glutenu, którego nieumyślne spożycie może nieść ze sobą nieprzyjemne konsekwencje. Jadłospis bezglutenowy przypomina tradycyjną zdrową dietę, powinien jednak  składać się z produktów bezglutenowych. Na śniadanie można zjeść chleb bezglutenowy z wędliną i sałatą, na obiad pieczonego łososia z ziemniakami i warzywami, a na kolację bezglutenowe muesli. Jako przekąskę warto włączyć do menu owoce.

Kiedy pierwsze efekty diety bez glutenu?

Efekty diety bezglutenowej są widoczne stosunkowo szybko. Po dwóch dobach organizm zaczyna oczyszczać się z tego składnika. W ciągu pięciu dni od odstawienia glutenu objawy nietolerancji stopniowo ustępują. Natomiast czas, w którym zauważymy rezultaty jest sprawą indywidualną, dlatego rezultaty  zauważalne mogą być dopiero po kilku tygodniach. Objawy nadwrażliwości na tę substancję takie jak wzdęcia, czy wysypka wycofują się. Ponadto zauważalny jest wpływ diety na zwiększenie energii i witalności.

Stosowanie diet eliminacyjnych na własną rękę może być niebezpieczne z powodu niedoborów. Warto przejść na nią pod opieką specjalisty, który zatroszczy się o to, aby była odpowiednio zbilansowana. Catering dietetyczny zapewnia całodzienne wyżywienie zaplanowane przez dietetyka i przygotowane przez profesjonalnych kucharzy, ze szczególną dbałością o to aby na Twoim talerzu nie znalazł się, żaden produkt z listy niedozwolonych. Catering bez glutenu zapewni Ci całodzienne wyżywienie i pomoże utrzymać dyscyplinę diety, co przełoży się na jej skuteczność i szybkie rezultaty.

Nie wiesz jak ułożyć jadłospis? Catering dietetyczny bezglutenowy Cię wyręczy

Samodzielne skomponowanie diety bez  glutenu, nawet przy znajomości listy produktów dozwolonych i zakazanych, może być trudnym zadaniem, a zakupy mogą pochłaniać sporą część dnia. Czytanie długich etykiet, poszukiwania odpowiednio oznaczonych opakowań, to mało interesujący sposób spędzenia popołudnia. Pozwól wyręczyć się w tym ekspertom, którzy zatroszczą się o Twoje całodzienne wyżywienie i przekonaj się jakie dogodności oferuje dieta pudełkowa bez glutenu.

 Catering bezglutenowy, to usługa dostosowana do indywidualnych potrzeb. Cały sztab ludzi zadba o odpowiednie zaplanowanie Twojego posiłku, wybór bezglutenowych składników, smaczne przygotowanie dań oraz dostarczenie go pod wybrany adres. Oszczędzasz czas i masz absolutną pewność, że niepożądane składniki nie trafią na Twój talerz, a przy tym jesz zdrowe i zbilansowane posiłki.

Poznaj smak perfekcyjnie zaplanowanej diety. Zdrowa i obłędnie smaczna dieta nie pozwoli Ci odczuć braku gluteny. Niezawodna  Dieta pudełkowa która dotrze prosto pod Twoje drzwi zawsze na czas, zanim poczujesz głód!

Teraz ciesz się efektami diety bezglutenowej taniej wykorzystując kody rabatowe na catering. Mamy zniżki na catering dla klientów z nieposkromionym apetytem…na promocje!

Chcesz więcej? Bądź na bieżąco i poznaj ranking cateringów

Treści zostały opracowane przy współpracy z dietetykiem klinicznym.

Wybierz dietę idealną dla Ciebie!