Czy wegański catering może zmniejszyć ryzyko nowotworów?

Tak wiele osób w dzisiejszych czasach przechodzi na weganizm. Jedni robią to w trosce o zdrowie. U innych jest wyborem etycznym. Ktoś inny chce w ten sposób dbać o środowisko albo zwyczajnie żyć w zgodzie z osobistymi przekonaniami. Zmiana dawnych nawyków żywieniowych może być motywowana różnymi powodami. Niektórzy chcą w ten sposób chronić się przed nowotworem. Czy to dobra metoda?

catering wegański a choroby nowotworowe

Dieta wegańska a choroby nowotworowe

Dieta wegańska budzi coraz większe zainteresowanie w kontekście ochrony przed zachorowaniem na nowotwory. Wiele przeprowadzonych badań wskazuje na to, że tak rzeczywiście jest. Trzeba tylko mieć świadomość, że do powstania choroby nowotworowej przyczynia się wiele czynników, a niewłaściwa dieta jest tylko jednym z nich. 

Weganizm przyczynia się do spożywania małej ilości tłuszczów nasyconych i tym też sposobem zmniejsza poziom cholesterolu. Wynika to z rezygnacji z produktów zwierzęcych. Osoby na diecie wegańskiej nie jedzą fast foodów, które są jednym z czynników zwiększających ryzyko zachorowania na nowotwory. Zatem dieta wegańska chroni przede wszystkim przed rakiem piersi, prostaty, jelita grubego. 

Produkty roślinne są bogate w błonnik, witaminy, a także przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Zjadane regularnie chronią przed chorobami, w tym właśnie chorobami nowotworowymi. Warto także podkreślić że dieta roślina ma wpływ na niższy poziom IGF-1, jak podają pewne źródła, zwiększający ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. 

Badania także wykazały, że dieta wegańska może chronić przed zachorowaniem na raka jelita grubego. To właśnie ze względu na dużą zawartość błonnika, a jednocześnie eliminację mięsa czerwonego i przetworzonego mięsa. 

Należy podkreślić, że wegańska dieta opiera się na warzywach i owocach, a te zawierają cenne dla organizmu witaminy. Sięgając po produkty z własnego ogródka czy nabywając je u sprawdzonych dostawców, można jeszcze korzystniej wpłynąć na swoje zdrowie i chronić się przed tak poważnymi chorobami. 

Warto dodać, że dieta wegańska ma pozytywny wpływ na ogólne zdrowie organizmu. To między innymi dlatego, że dostarcza mnóstwo witamin zawartych w warzywach i owocach. Będąc na tej diecie, trzeba zjadać ich jak najwięcej i dbać o ich różnorodność. Trudno zatem dziwić się, że dieta ma pozytywne przełożenie na funkcjonowanie organizmu i dobre samopoczucie. Duża dawka witamin to odporność organizmu na infekcje i inne sezonowe choroby. 

Weganizm zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Jednocześnie zapewnia lepszą kontrolę masy ciała. Odpowiednio zaplanowana dieta zapewnia dobre samopoczucie i ma zarazem bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. 

catering wegański a nowotwór

Weganizm a nowotwory – badania i wnioski 

Niejednokrotnie przeprowadzone badania wykazały, że w przypadku osób, które mocno ograniczają ilość spożywanego mięsa lub całkiem je eliminują, ryzyko zachorowania na raka jest o wiele mniejsze. W badaniach przeprowadzanych przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wzięły udział osoby regularnie jedzące mięso, ograniczające jego ilość, osoby, które jedzą wyłącznie mięso ryb oraz weganie. To właśnie u wegan zaobserwowano najmniejszą zachorowalność na niektóre rodzaje raka. 

Badania te trwały latami i nie są jedynymi badaniami przeprowadzanymi w tym kierunku. Dlatego można pokusić się o wnioski, że weganie o wiele rzadziej chorują na nowotwory. 

Dieta wegańska to korzystny wpływ na zdrowie

Dieta wegańska to korzystny wpływ na zdrowie

Podsumowując, dieta wegańska choć wiąże się z eliminacją określonych produktów spożywczych, a co za tym idzie, z konkretnymi niedoborami, ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie, także pod kątem nowotworów. Samo ograniczenie mięsa ma pozytywny wpływ na zdrowie. Całkowite przejście na weganizm, choć nie jest proste, zapewnia dla organizmu jeszcze więcej korzyści. 

Osoby decydujące się na dietę wegańska, muszą mocno zwracać uwagę na to, co wprowadzają do swojej diety, jak dobierają składniki, z których zamierzają przygotowywać posiłki. Ze względu na mocne ograniczenie listy akceptowanych składników, trzeba pilnować różnorodności w codziennej diecie. Ponieważ samodzielne komponowanie menu nie jest łatwym zadaniem, bo do tego jeszcze trzeba pilnować odpowiedniej kaloryczności, zaleca się zamawianie cateringu.